Koláč s dýní Hokaido

 dýňový koláč

  • 250 g BIO celozrnné špaldové mouky hladké
  • sůl
  • citrónová kůra
  • bourbon vanilka
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce  muscovada / třtinový cukr

Náplň:

  • dýně hokaido
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce řeckého jogurtu
  • šťáva z půlky citrónu
  • skořice
  • vanilka
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské atd, dýňová semínka)
  • sušené meruňky

Promícháme mouku,vanilku, kůru, muscovado v míse a přidáme máslo a vejce.

Rukama zpracujeme v míse a potom na pracovní desce propracujeme, těsto necháme odpočinout v chladu.

Mezitím připravíme koláčovou náplň.

Dýni rozporcujeme, neloupeme slupku, odstraníme semena a okrájené dusíme na másle v malém množství vody / nebo lžíce vína/ 15 minut, pak dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout, osladíme javorovým sirupem, přidáme skořici, citrónovou šťávu, řecký jogurt nebo alpský tvaroh. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ručním šlehačem.

Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme kokosem.

Rozprostřeme těsto, vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou.  Meruňky pokrájené na kousky a posekané ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 175oC  cca 40 minut.